JarmoNevalainen

Useita tuhansia euroja lisää vuodessa??

British Capital Economics on tehnyt kattavan tutkimuksen siitä mitä tapahtuisi jos Hollanti päättäisi jättää EU:n js siirtyä ETA-sopimukseen niinkuin Norjassa on viisaasti tehty. Sveitsi ei ole edes ETA-maa vaan se on solminut 120 erillissopimusta EU:n kanssa, niinkuin se katsoo omien etujensa mukaisesti parhaaksi.

Vaikka Hollannin ETA-sopimus ei olisi niin onnistunut kuin Norjalla tai vastaavasti erillissopimuksin Sveitsillä,  niin silti Hollanti menestyisi paremmin ilman EU:a.

Raportissa todetaan täysin oikein, että "EU:sta eroaminen on ensisijaisesti poliittinen, sosiaalinen ja kulttuurinen päätös. Päätös lähdöstä kiteytyy kysymyksiin maan itsenäisyydestä, kansalaisuudesta ja vapauden määritelmästä".

"On perusteluta uskoa maan kykenevän tekemään parempia päätöksiä oman itsensä kannalta vapauduttuaan Brysselin byrokratiasta, sen sijaan että maa pakotetaan toteuttamaan kaikille EU-maille yhtenevästi kirjoitettuja lakeja".

Vaikka EU:sta lähdössä on riskinsä niin Capital Economic pitää lähtöä silti parempana vaihtoehtona Hollanille kuin jäädä. Erityisen suuret riskit ovat eurossa väkisin pysyminen AAA-luokituksesta huolimatta.

"Analyysimme osoittaa että Hollannin olisi parempi ottaa ohjat omiin käsiinsä kuin jatkaa tanssia tutun mutta pirullisen partnerin kansa" raportissa neuvotaan.

Kaupankäynnin kustannukset alensivat raportin mukaan vuosittain 20 miljardia euroa aina vuoteen 2035 asti. Kustannusten aleneminen saavutettaisiin muokkaamalla lakeja ja asetuksia Hollanille sopiviksi.
 
Tutkimuslaitos laskee että julkisensektorin kulut pienevät 7,5 miljardia vuoteen 2035 mennessä, noin 360 miljoonaa vuodessa. Tämä saavutetaan vapaan liikkuvuuden sitovuusperiaateen tarkistamisella sekä maahanmuutto kriteerien järkiperäistämisellä.

Raportti todellinen pommi toteaa käsittömättömästi että Hollantilaisten tulot kasvaisivat EU-eron myötä 1 500 miljardia euroa vuoteen 2035 mennessä. Se on noin 9 800€ lisätuloa vuodessa per talous.  Huikea summa!

Capital Economic on palkittu tutkimuslaitos joka teki raportin vuonna 2012 kuinka erota hallitusti eurosta (how to manage an orderly break-up of the euro).


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tulossa on keväällä kansalaisaloite eroamisesta rahaliitosta. Silloin tarvitaan mahdollisimman monen panosta aloitteen mainostamisessa ja tietenkin erityisesti allekirjoitusten keräämisessä.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ja kaiken syynä oikeasti pelkästään euro, nyt jo Nobelistitkin ymmärtävät sen mutta kun euroopan päättäjät eivät vaan tiedä miten tosta pääsee fiksusti eroon ja jotkut eivät edes ymmärä ongelmaa a la katainen/stubb.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Ei pidä unohtaa raportissakin hyvin esille noussutta tasapäistettyä lainsäädäntöä.

Siihen ei auta pelkästään euro lähtö vaan se tarkoittaa paluuta ETA-sopimukseen. Brysselin fariseukset suoltavat lakeja ja asetuksia minkä kerkeävät jotta kaikki olisi yhtenäistä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tässä Ilari Kieman kommentti toisesta asiaa koskevasta keskustelusta.

Lontoosta käsin toimiva Capital Economics on johtava euroalueen purkamista ajava tutkimuslaitos:

“Capital Economics, a London-based economic research firm, has become a leading voice for eurozone break-up, last year winning a £250,000 prize from a British think tank for its proposal on how to end the single currency.” (FT February 6, 2014 11:03 am, "Geert Wilders outlines case for a Dutch ‘Nexit’ from the EU".)

(FT:n ukaasit : High quality global journalism requires investment. Please share this article with others using the link below, do not cut & paste the article. See our Ts&Cs and Copyright Policy for more detail. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights. http://www.ft.com/cms/s/0/0030c5f4-8f19-11e3-be85-...)

Siihen Hollannin hallituksen 56 kohdan listan politiikan alueista, joiden pitäisi pysyä kansallisessa päätösvallassa, kuuluu mm. tunneleita koskevat säännökset. Lienee ymmärrettävää, että maassa joka sijaitsee suurelta osin merenpinnan tason alapuolella, tunneleita koskeva päätösvalta halutaan pitää kansallisissa käsissä. Tämä ei ole kuitenkaan syy erota EU:sta.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"Tämä ei ole kuitenkaan syy erota EU:sta."

Sehän on niin että maa voi erota EU:sta ilman mitään syytä jos se haluaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Et sitten ollenkaan havainnut sitä, että kyseinen tutkimuslaitoa on tunnettu siitä, että se tukee EU:n ja euron hajoamista?

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala Vastaus kommenttiin #8

hmmmm. mutta onko yhtään riippumatonta tutkimusta, jotka tukisivat EUta tai euroa muuta kuin EUn maksamia? ja tuohon alkaa tulla jopa määrättömästi rahaa eli alkaa tutkimukset olla kaikkea muuta kuin tasa-arvoisia.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä minä sen havaitsin. Oleellinen kysymys lienee se että ovatko luvut oikein.

1994 Suomessa kun EU-asiasta äänestettiin ei ollut Suomessa kuin yksi virallinen totuus.

On tärkeää että tämänkaltaisia tutkimuksia tehdään sillä nyt vallalla olevat eivät niitä tekisi, miksiköhän? Liian hyvä business (joillekkin) menetettäväksi.

Sai EU sentään tutkittua että EU-alueella on meneillään 120 mrd vuotuinen korruptiokoneisto. Samassa tutkimuksessa piti myös selvittää seikkaperäisesti mikä on korruption syvyys EU:n ja sen jäsenvaltioden rajapinnalla.
Jostain syystä tästä tutkimuksesta luovuttiin kun projekti eteni. Syitä voi vain arvailla mutta se on varmaa, että sen takia siitä ei luovuttu, että korruptiota ei olisi ollut.

Käyttäjän JuhaniMetsanen kuva
Juhani Metsänen Vastaus kommenttiin #10

Vaikka 1994 olisi EU saanut suomalaisilta rukkaset, niin oltaisiin tänään EU:ssa joka tapauksessa.

Uusia äänestyksiä olisi järjestetty tiuhaan propagandan ja paskapuheiden siivittämänä, kunnes äänestystulos olisi ollut eliitille mieleinen.

Suomi on ollut kohta EU:ssa 20 vuotta ja sikana. Eikä syöttö, vaan lypsy.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #8

Pekka, jokos olet itse lukenut tuon tutkimuksen? Et ole vielä kertonut tuota. Odottelen vastaustasi.
Et vastannut myöskään kirjoituksessani kysymykseeni "mikä taho ei saanut tutkimusta tietoonsa".

Olet näköjään kiinnostunut jakamaan Ilarin kommenttia jonka hän kirjoitti blogiini. Missähän viipyy ne 55 muuta tärkeää pääministerin esittämää kohtaa? Niin ja Pekka, ei sitten mitään vastakysymyksiä vaan vastauksia.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen Vastaus kommenttiin #8

Jos tutkimuslaitoksen tutkimukset osoittavat EU:n ja euron olevan vaikutuksiltaan negatiivisia, on EU:n ja euron hajoamisen tukeminen pelkästään rationaalista ja kaikki muu olisi järjetöntä.

Toimituksen poiminnat