JarmoNevalainen

Roskaväki Turun valtuuston kimpussa!

Roskaväki valtuuston kimpussa!

Yle uutisoi verkkosivuillaan laajasti 25.1. Turun valtuusto kokouksen aikana kokouspaikan ulkopuolella olleesta Rajat Kiinni mielenosoituksesta.

Turun kaupunginjohtaja Olli A. Mannin mielestä Rajat Kiinni mielenosoitukset häiritsevät valtuuston työskentelyä. "On mahdollisuus, että kadunpätkä voidaan sulkea kaupunginvaltuuston kokouksen ajaksi. Mielellään sellaiseen ei mennä, mutta joku tolkku tässä täytyy olla, Manni tuskailee.
"Mielenosoitukset häiritsevät jo valtuuston työskentelyä. En pidä niitä enää mielenosoituksina vaan pelkkänä häirintänä. Niillä ei ole järkevää perustetta, koska ne asiat on aikaisemmin jo tuotu julki", Manni jatkaa.

Kansalaisena on shokki lukea sivistyskaupunki Turun kaupunginjohtajan päästöjä joissa osoitetaan totaallista epäkunnoitusta perustuslakia kohtaan. Perustuslain toisen luvun 13 § alkaa sanoilla "Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin". Vaikka Manni ei suoraan halua kieltää mielenosoituksia niin hän haluaa murtaa niiden hengen siirtämällä ne jonnekkin, missä mielenilmauksen kohteet eivät joudu kuuntelemaan eivätkä kohtaamaan heille osoitettua viestiä.

Mannin unelma sopii erinomaisesti siihen henkeen millä vallassaolijat ovat viime vuosina suhtautuneet perustuslakiin. Sitä on haluttu tulkita millon mitenkin omien tarkoitusperien läpi viemiseksi. Silloin kun tulkinnat ovat menneet liian pitkälle ja perustuslakiasiantuntijat  ovat puuttuneet asiaan  on sanottu suoraan, että perustuslaki on esteenä ja rajoitteena "oikean" politiikan tekemiselle.

Valti­o­sään­tö­oi­keuden professori Tuomas Ojanen Helsingin yliopistosta ihmettelee tällaisia kommentteja. Hänelle puheet näyttäytyvät yrityksenä saada oma päätök­sen­te­ko­ky­vyt­tö­myys näyttämään muiden syyltä.

Voidaankin hyvällä syyllä miettiä onko kaupunginhallituksen ja valtuuston teoilla ja tekemättä jättämisillä mitään roolia siinä, että maanantaina oli jo viides mielenilmaus Turun päättäjiä vastaan.

Jarmo Nevalainen

Yllä oleva teksti julkaistiin Turun sanomissa 28.1.2016 lukijan mielipiteet osiossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Meillä otetaan oppia itäisestä naapuristamme! Siellä pitää samaa mieltä päättäjän kansaa ja osoittaa vain tukeaan hänelle! Tai lupaa ei tule!

Pitäähän meidän demokraattisten päättäjiemme ottaa oppia "oikeasta demokratiasta"! Se ei häiritse hyväveli verkostoa mielenosoituksilla.

Toimituksen poiminnat