JarmoNevalainen

Lokalismi haastaa globalismin.

  • Lokalismi haastaa globalismin.

Olen joutunut useasti tilanteeseen jossa toimittaja kysyy minulta edustanko minä tai taho jonka toiminassa olen mukana "ääri"oikeistoa tai olenko nationalisti. Tällaisen kysymyksen kuullessani minut valtaa turhautuneisuus. Joudun pakosta esittämään vastakysymyksen "määritä äärioikeistolaisuus/nationalismi"?

Seuraavaksi käydään lyhyt keskustelu termien merkityksestä, jonka jälkeen molemmat toteavat että toimittajan näkemys "ääri"oikeistolaisuudesta tai nationalismista on jotain ihan muutakuin sen sanakirjamäärittelmä. Sanojen eri merkitykset eri ihmisille aiheuttaa väärinkäsityksiä ja mahdollistaa lokeroinnin täysin väärin perustein.

Huvittavin tapaus oli kun YLEn toimittaja ei antanut periksi edellä kuvatun keskustelun jälkeen vaan kysyi vielä että "tuomitsetteko henkilön joka kävelee kadulla natsilipun kanssa"?? En voinut muuta kuin naurahtaa, niin absurdilta toimittajan lokerointi vimma tuntui.

Edellä kuvatusta ilmenee se väärä jakolinja joka vallitsee niin mediassa kuin politiikan saralla. Media ja poliittiset toimijat ovat juuttuneet ajatukseen jonka aika meni jo vuosikymmeniä sitten. Poliittinen jakolinja ei enään kulje aksellilla vasemmisto-oikeisto, vaan se kulkee linjalla globalisti - Lokalisti.

Globalismin määreen varmasti jokainen aikuinen ihminen tuntee, sen verran tehokkaasti sitä on rummutettu viimeisen 30-vuoden aikana.
Mutta mitäs sitten Lokalismi tarkoittaa? Lokalismin perusajatus on tuoda päätöksenteko mahdollisimman lähelle päätettäviä ihmisiä sekä asioita. Mittakaava vaihtelee kaupunginosia koskevista asioista valtion asioihin. Lokalismin idea on turvata hyvinvointi paikallisesti. Kun hyvinvointi turvataan paikallisesti niin se tarkoittaa myös hyvinvoinnin turvaamista globaalisti, aika yksinkertaista.

Lokalismin voi ajatella yksilötasolla tarkoittavan oman perheen hyvinvoinnin turvaamisen ensisijaisesti. Näinhän se menee, teen töitä jotta perheelläni, lähimmäisilläni ja minulla olisi hyvä olla. Silloin päätökset perheen asioista tehdään perheen sisällä eikä niitä päätä joku tuntematon porukka naapuri kaupungissa.
Miten naapurikaupungissa voitaisiin edes tietää mikä on hyväksi juuri sinun perheellesi niissä olosuhteissa mitkä kulloinkin vallitsevat? Juuri niin, ei mitenkään.
Vastaava ajatusmalli toimii kun mennään julkisen ja yksityisensektorin toimijoihin. Alueella toimijat tietävät parhaiten mitä alueella tarvitaan ja mitä ei tarvita.
Lokalismi toimii koska päätöksiä tekevät tahot ovat kosketuksissa siihen ympäristöön mitä päätökset koskevat, eivätkä majaile tuhansien kilometrien päässä muitten kaltaistensa utopistien kanssa.

Olemme eläneet viimeiset vuosikymmenet globalismin maailmassa jossa lopullinsen tavoite on yksi napainen maailmanjärjestys,  yksi maailmanhallitus höystettynä yhdellä maailmanvaluutalla. Päätökset pyritään viemään mahdollisimman kauas päätettävistä jolloin on helppo tehdä kovia ja kylmiä päätöksiä jotka nojaavat kirjapitäjien tekemiin laskelmiin siitä mitä jää viivan alle. Tavoiteena tuntuu olevan mitä ikinä tehdäänkin niin se on tehtävä nopeammin ja tehokkaammin mahdollisimman halvalla. Ilman rajoja ja vahvimman oikeudella. Seurauksista viis.

Suomessa hallitsijamme ovat kaikki globalisteja isolla Geellä. Orpo, Rinne, Sipilä, Soini, Niinistö, Andersson,  Henriksson kaikki uskovat globalismin tuovan paremman maailman.
Näitä sankareita ei Suomi eikä Suomen etu kiinnosta. Vain se mitä "isot pojat" tuhansien kilometrien päästä käskevät merkitsee. Käskyt pyritään toteuttamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja nopeasti. Maksoi mitä maksoi. Palkinnoksi saadaan hieno virka brysselissä tai oma kolumni isoon lehteen.

Viimeisin esimerkki käskyjen vastaanottamisesta saatiin Yhydysvaltojen presidentin vaalien jälkeen kun unioni piti paniikkikokouksen koskien Donald Trumpin valintaa. Ulkoministerimme Soini osallistui nöyrästi tähän kriisikokoukseen. Pakko ei olisi ollut. Britannian, Ranskan ja Unkarin ulkoministerit kieltäytyvät osallistumasta koska eivät nähneet mitään syytä paniikkiin. Soini jonka globalisti ystävät majailevat Yhdysvalloissa sekä Vatikaanissa kiiruhti tikkatokkana kokoukseen, Timo from Finland, ready to help.

Lokalismin aalto pyyhkäisee todennäköisesti seuraavaksi Italiassa jossa on perustuslakimuutosta käsittelevä kansanäänestys 4. joulukuuta. Mikäeli ei-puoli voittaa on pääministeri Matteo Renzi luvannut erota ja näin edessä olisivat parlamenttivaalit. Heinäkuussa tehdyissä mielipidemittauksissa eu ja eurokriittinen viiden tähden liike nousi Italian suosituimmaksi puolueeksi. Viiden tähden voitto parlamenttivaaleissa ajaisi Italian Eu-eron porteille. Näin se ohjaisi Italian vahvalle lokalismin tielle pois unionin sanelun rautaikeestä.

4.joulukuuta järjestetään myös Itävallassa presidentinvaalien toinenkierros uudestaan. Toukokuussa järjestetyn äänestyksen Itävallan perustuslakituomioistuin hylkäsi koska vaalisalaisuutta ei voitu turvata ennakkoäänestyksen suhteen. Voitosta kisaavat Eu-vastainen sekä Itävallan edut etusijalle asettava Norbert Hofer sekä vihreän puolueen edustaja Alexander van der Bellen joka on puhdas globalisti sanan puhtaimassa merkityksessä. Kanditaatteja erotti tuokokuussa vain 30 000 ääntä mikä on äärimmäisen vähän. Gallupit osoittavat lokalisti Hoferin ottaneen kaulaa van der Belleniin luvuin 53-47. Lokalisti Hofer on sanonut laittavansa Itävallan edun ensisijalle mm. TTIP neuvotteluissa ja suhteissa unioniin. (ttip menikin jo pakastimeen Trumpin valinnan myötä ja hyvä niin)

Hollannissa on parlamenttivaalit maaliskuussa 2017. Eu ja maahanmuuttovastainen Vapauspuolue on gallupeissa toisena heti nykyisen pääministeripuolue Vapaus ja demokratia kansanpuolueen jälkeen. Mikäeli lokalismia kannattava Vapauspuolue menestyy hyvin vaaleissa on Hollannin eu-politiikkaan luvassa entistä jyrkempiä kantoja.

Sokerina pohjalla on tietenkin Ranskan presidentinvaalit. Kansallisen rintaman Marine Le Penin voittomahdollisuudet paranivat roimasti Trumpin valinnan myötä. Le Peniin sisaren tytär Marion Le Pen liittyi Trumpin päästrategi Steve Bannonin tiimiin eikä mennyt kuin muutama päivä niin ilmoitettiin että Bannonin vetämä Breitbart-sivusto levittäytyy Ranskaan ja myöhemmin Saksaan tarkoituksena tukea Kansallista rintamaa sekä AfDtä Saksassa tulevissa vaaleissa.
Perinteisesti konservatiivit sekä sosialistit ovat liittoutuneet Ranskassa Kansallista Rintamaa vastaan viimeistään vaalien toisella kierroksella. Tällä kertaa tilanne voi hyvinkin olla sen kaltainen, että liittoutuminen ei riitä vaan Ranskassakin nähdään historiallinen vaalitulos Marine le Penin voiton muodossa.
Marine Le Pen on luvannut järjestää kansanäänestyksen euroopan unionin jäsenyydestä. Hän on myös luvannut tehdä Ranskasta taas turvallisen maan sekä palauttaa tasapainon kantaväestön ja maahanmuuttajien välille. On tärkeää muistaa ranskalaisen mentaliteetin kumpuavan vahvasta itsetunnosta höstettynä terveellä lokalismilla. Ranskan eu-ero on todella lähellä Marine Le Penin voittaessa vaalit.

Lokalistina ei voi muuta kuin ihmetellä kuinka nopeasti tuulet kääntyvät. Vuosi takaperin tunnelmat olivat synkät globalismin jatkaessa vyörymistään. Brexit on kuitenkin aloittanut uuden vai pitäisikö sanoa vanhan politiikan megatrendin, jossa itsenäiset valtiot päättävät itse omista asioistaan omien etujensa mukaisesti. Tämä ei tarkoita mitään sisäänpäin kääntynyttä impivaaralaisuutta. Päinvastoin. Jokaisen maan on huolehdittava itse suhteistaan muihin valtioihin sekä kansainvälisiin järjestöihin. Luvassa on entistä aktiivisempaa kanssakäymistä valtoiden välillä.

Lokalismi ei takaa autuutta ja ihanuutta mutta se antaa sellaisia työkaluja eurooppalaisille valtioille joita nyt ei ole. Se miten niitä käytetään onkin sitten jo toinen tarina. Ei niitä kuitenkaan voi huonommin käyttää kuin globalistit ovat omia työkalujaan käyttäneet viimeistän vuosikymmenten aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

"Ei niitä kuitenkaan voi huonommin käyttää kuin globalistit ovat omia työkalujaan käyttäneet viimeistän vuosikymmenten aikana."

Hyvin on globalistit asiansa hoitaneet. Muutama ukkeli omistaa jo puolet kaikesta omaisuudesta. Tulot jakautuvat samoin. Keskittäminen on ollut tavoite.

Herätys on tullut aika myöhään, mutta hyvä näinkin. Onnea vain brexitiin, Trumpille, LePennille, 5-tähdelle jne.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Olen joutunut useasti tilanteeseen jossa toimittaja kysyy minulta edustanko minä tai taho jonka toiminassa olen mukana "ääri"oikeistoa tai olenko nationalisti...."

Olipa hyvä esimerkki valitettavan yleisestä toimittajien ja muidenkin keskustelijoiden ammatitaudista. Esimerkki kuvaa tietynlaista maagista suhtautumista sanoihin ja ehkä myös henkistä laiskuutta. Tuolla tavoin menettelevät käsitelevät sanoja eräänlaisina nimilappuina ja pitävät tärkeänä sitä, mikä nimilappu pakkaukseen kiinnitetään. Sisältö ei sitten enää jaksa heitä kiinnostaa. Eivätkä he katso sillä olevan varsinaisesti merkitystäkään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei tuo poikkeuksellisen yleistä toimittajissa ole..sitä tapahtuu aivan kaikkialla muuallakin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Maailmaa ja sen muuttumista seuratessa tarpeeksi pitkään alkaa uskoa sekä kliseeseen "historia toistaa itseään" että hegeliläisen filosofian kehityskaareen sekvensseissä "teesi - antiteesi - synteesi".

Ilmeisesti jumala ei anna minkään tai kenkään nousta niin suuriin korkeuksiin, että se tulisi liian lähelle häiritsemään hänen rauhaansa. Tämä koskee kaikkea mahdollista; suuryhtiöitä, suurvaltoja sekä ismejä eli erilaisia eri aikoina suosittuja oppirakennelmia. Niillä kaikilla on kasvurajansa ja vaikka ne tietyssä hetkessä tuntuvat olevankin ikuisia ja nujertamattomissa, ne saattavat jo kohtuullisen lyhyenkin ajan jälkeen näyttäytyä täysin passeé -ilmiöinä.

Oman nuoruuteni voimakkaimpia virtauksia oli vanhakantainen marxilainen sosialismi, joka tuntui saavuttaneen ideologisen valta-aseman Suomessa kaikissa niissä piireissä, jotka pitivät itseään tiedostavina tahoina. Sellaista vastaan sai taistella tosissaan ja jossain vaiheessa tuntui vahvasti siltä, että kommunistien valta tulee oleman vääjäämätöntä.

30-luvulla vastaavassa asemassa puolestaan oli nimenomaan kansallisuusaate, jonka näkyvimpiä jäävuoren huippuja olivat mm. AKS, IKL, Lapuan Liike. Ne eivät kuitenkaan olleet mitään silloisen ajan mittapuun mukaan huru-ukkojen kotkotuksia, vaan ne edustivat paljon laajemman kansankerroksen latentteja perusnäkemyksiä hiukan kärjistetymmässä muodossa.

On selvää, että se mitä blogisti nimittää "lokalismiksi" on hegeliläisen teorian mukainen antiteesi globalismille. Lokalismi ei kuitenkaan itsessään myöskään tule etenemään rajattomasti eikä saavuttamaan ikuista totuudenpuhujastatusta, vaan globalismin ja lokalismin rinnakkaiselosta muodostyy synteesi, joka jää kehittymään ja muokkautuu aikoinaan uudeksi teesiksi - aatemaailman muotivirtaukseksi - omine tässä ajassa ennalta arvaamattomissa olevine dogmeineen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olisko niin, että nationalismi ja lokalismi ovat enemmän toisensa poissulkevia?

Nationalismi on se viimeisin läpi lyönyt valhe, eikä se tahdo millään kuolla pois. Se on parempi valhe kuin internationalismi, mutta valhe kuitenkin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

EU:ssa, silloin kun se vielä oli menestystarina, vannottiin subsidiariteettiperiaatteen nimiin. Termi on sanahirviö, mutta periaate hyvä. Ja sehän tarkoittaa juuri kirjoittajan esittämää lokalismia, eli sitä, että päätökset tehdään mahdollisimman lähellä päätöksenteon kohdetta, siellä missä on paras paikallinen asiantuntemus ja suurin päätösten vaikutuksiin kohdistuva intressi.

Eivätkä lokalismi ja lokalismi oikeastaan ole kategoorisesti toisensa poissulkevia asioita. On asioita, jotka on viisasta päättää globaalisti, olkoot esimerkkinä vaikka mittajärjestelmä. Mutta ylenmääräinen päätöksenteon keskittäminen on kohtalokasta. Hyvänä esimerkkinä sellaisen seurauksista on edesmenyt Neuvostoliitto, jossa päätöksenteko keskitettiin Kremliin. Sen tuloksena paikallinen aloitteellisuus katosi, päätöksiin vaikuttavien paikallisten olojen ymmärrys jäi heiveröiseksi ja päättäjän intressi päätösten paikallisiin vaikutuksiin jäi vähäiseksi. Ja niinpä se talous sitten kitui ja lopulta romahti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eivätkä lokalismi ja lokalismi oikeastaan ole kategoorisesti toisensa poissulkevia asioita."

Eivät todellakaan :)

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Kai sitten voidaan saman tien siirtyä kaupunkivaltioihin. On noita malleja: antiikin Ateena ja Sparta. Nykyisin Vatikaani, San Marino, Singapore.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mikä näkemys sinulla on Trumpista,onko hän globalisti vai lokalisti ja jos ei nyt ihan mustavalkoista ole,niin kumpaa näkisit hänen mieluummin nojautuvan?

Saman voi kysyä myös Ranskan mahdollisesta vaalivoittajasta?

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

"Make America great again"

Tuossa se kiteytyy. Trump on tässä hetkessä lokalisti koska Yhdysvallat tarvitsee lokalismia.

Hyvä esimerkki tästä on Trumpin aikeet rangaista niitä amerikkalaisia yrityksiä jotka ovat ulosliputtaneet tuotantonsa. Hänen aikomuksenaan on myös neuvotella vapaakauppasopimukset uusiksi, ellei se ole mahdollista niin silloin Yhdysvallat kävelee ulos sopimuksista.

Hmm, se näyttä protektionismilta, se haisee protektionismilta, se tuntuu protektionismilta, sen täytyy olla protektionismia!

Globalismin vyöryessä on tämä toimiva taloustyökalu laitettu mustalle listalle koska vapaakauppa on ihanaa ja ainoa oikea. Näin ei tietenkään ole. Yhdysvaltain toisen maailmansodan jälkeinen taloudellinen hegemonia perustuu protektionismiin.

Ranskan Le Pen on myös lokalisti. Hyvä esimerkki tästä on Venäjä pakotteet jotka Kanallinen Rintama haluaa kumota saman tien. Ranskalaiset yritykset ovat kärsineet mittavasti näistä järjettömistä pakotteista jotka eivät tule johtamaan haluttuun lopputuolokseen.
Marine Le Pen on ylpeä ranskalaisuudestaan, sen kultturista ja tavoista. Hän haluaa vaalia ja turvata ranskalaisen elmäntavan aaeman ranskassa. Lokalisti isolla ÄLLÄLLÄ.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ranskalaiset ovat aina olleet lokalisteja kuten brititkin jotka kyllä osasivat hyödyntää muita maita.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Make America great again"

Ei vielä tarkoita mielestäni vielä mitään..se on vain heitto ja voidaan toteuttaa globalistisesti kuten tähänkin asti.

"Hyvä esimerkki tästä on Trumpin aikeet rangaista niitä amerikkalaisia yrityksiä jotka ovat ulosliputtaneet tuotantonsa. "

Eikö juuri kuitenkin tämä koidu enemmän tuhoksi kuin menestykseksi,jos tuotteet jäävät myyvättä,kun hinnat nousee tuotannon siirtyessä kotimaahan takaisin? Tilanne ei parane sillä,että kerrotaan nykyään tehtävän ne lokaalisti.

Nähtäväksi nyt jää enään siis se pitääkö näiden johtajien puheet,kun ovat päässeet valtaan. Ehkä tässä kohtaa haen niitä puheiden ja tekojen ristiriitaisuuksia vielä,koska sanoihin ei voi luottaa.

Toimituksen poiminnat