Orpo, tartu jakariin ja maista elämää

Valtiovarainministeri Petteri Orpo valitteli vähän aikaa sitten miten suomalaisia ei tahdo löytyä Uudenkaupungin autotehtaalle töihin.

Valmet itse ilmoittaa hakijoita olleen 2 597. Avoimia paikkoja oli 250. Se tekee reilu 10 hakijaa yhtä paikkaa kohden. Valmet itse oli erittäin tyytyväinen hakijamäärään.

Jos katsotaan millainen ansaintitaso Uudenkaupungin autotehtaalla on niin alussa palkat ovat n.10€ tunti. Noin 1 600€ kuukausipalkalla kyllä selviää jotenkin JOS asuu valmiiksi alueella. Muutaman vuoden työskentelyn jälkeen palkkataso nousee noin 2 000€. Kokoonpanossa palkat ovat noin 2 250€ kuukaudessa. Nämä siis ns. duunariosastonpalkkoja.

Nyt täytyy kysyä Orpolta että muuttaisiko hän Turusta Uuteenkaupunkiin tuollaisen palkkatason perässä? Jos ei niin suostuisiko hän käyttämään 2 tuntia päivästä matkusteluun edestakaisin? Viikossa ajelua tulisi 700 km ja vuodessa 33 500 km. Varovasti arvioiden pelkät polttoainakulut olisivat reilu 3 000€ vuodessa.

Sitten kun vielä huomioidaan autoteollisuuden kausiluonteisuus niin KUKA lähtee myymään asuntoaan TAI jättää nykyiset puitteensa ja muuttaa työnperässä kun kaikki on todennäköisesti ohi muutamien vuosien jälkeen.

Uudenkaupungin autotehtaalla työskentelee yli 20 kansallisuutta. Kolmannes työntekijöistä on ulkomaalaisia. Kun on tultu ulkomailta töihin autotehtaaseen niin on järjestetty myös vaimolle työpaikka. Näin molemmat tienaavat kivasti jos verrataan oman kotimaan palkkaan vaikka Balttiassa, Venäjällä, Puolassa. Saksalaisia, Ruotsalaisia, Norjalaisia tai Tanskalaisia ei siellä pahemmin näy.

Edellä mainituilla palkoilla toimeen tuleminen ei olisi mikään ongelma jos yleinen hintataso laskisi. ALV vero ruualta kokonaan pois, vähittäistavarakaupan keskittyminen olisi rikottava (nykyinen hallinto ei sitä halua tehdä koska hyvät veljet), asumisen kustannukset alas jne jne.

JarmoNevalainen
Turku

Kansalaispuolue asiantuntijajäsen
Talousdemokratia RYn hallitusjäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu