JarmoNevalainen

Snowdenin tiedot katiskassa

Yhdysvaltalainen uutisjulkaisu Intercept ilmoitit hiljan että se ei tule julkaisemaan Edward Snowdenin heille toimittamaa arkistoa koska se on liian kallista.

Interceptin tähti Glen Greenwald ilmoitti Interceptin emoyhtiö First Look Median olevan talousvaikeuksissa ja joutuvansa mittaviin kululeikkauksiin lähitulevaisuudessa.
Leikkaukset eivät kuitenkaan ole koskeneet itse Greenwaldia joka on ansainnut vuotuisasti 500 000 $ palkkaa First Look Median palveluksessa.
Yhtiön omistaa Pierre Omidyar jonka vaurauden pesämuna on ollut eBay. Omidyarilla on myös mukava siivu PayPalista joten rahasta FLMn rahoitus tuskin riippuu.

Intercept on julkaissut Snowdenin vuotamaa materiaalia jostain syystä todella verkkaiseen tahtiin. Vaikka arkisto on laaja niin nykyvauhdilla viimeinen julkaisu tulisi ulos vuonna 2210. On myös huomioitava, että arkistoon pohjautuvat jutut ovat oleet Interceptin pääasiallinen tulonlähde joten arkiston hautaaminen on vähintäänkin outoa businesstoimintaa.

Jostain syystä tähän asti Interceptin julkaisemat jutut eivät ole käsitelleet ollenkaan Omidyarin yhteistyötä Yhdysvaltojen eri tiedusteluvirastojen kuten USAIDin tai  National Endowment for Democracyn (NED) kanssa.
Omidyar on rahoittanut myös  International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) konsortiumia jonka hallussa on ns. Panama Paperit (muistatte varmaan miten maailman piti muuttua niiden myötä).

Omidyar aloitti First Look Median vuonna 2013 mukavalla 250 miljoonan dollarin pesämunalla. Summa on niin mukava että First Look Median eräät toimittajat ovat julkaisseet vuodessa neljä artikkelia joista kirjoittajalle on tipahtanut 50 000 dollarin palkko kustakin. Kohtuullista kertakaikkiaan.

Omidyar puuhasteli First Look Median rinnalla myös jotain ihan muuta. Viime vuonna tuli ilmi, että Omidyar oli tukenut neoconiksi luokiteltavaa Bill Kristolia joka oli mm. rahoittanut julkaisua jossa Edward Snowden leimattiin maanpetturiksi ja hänenlle toivottiin varsin karua kohtaloa. Kristolin aiempi julkaisualusta Weekly Standard oli ajautunut vaikeksiin ja Omidyar lahjoitti rahaa joilla Kristol aloitti uuden The Bulwark julkaisun.  Molemmat julkaisut ovat yhtä uuskonservatismin ilosanomaa höystettynä Yhdysvaltain sotakoneen ylistyksellä.

Snowdenille kudotun verkon viimeisteli mies jota Edward Snowden tuskin haluaa koskaan tavata. Kaksi vuotta Interceptin perustamisen jälkeen Pierre Omidyar Seuraan liittyi mies nimeltä Robert Lietzke. Herra Lietzke ei ole ihan kuka tahansa vaan hän oli ollut yksi kolmesta "rehtorista" jotka pyörittävät Booz Allen Hamiltonin operaatiota Hawajilla missä Edward Snowden ahkeroi NSAn leivissä. Käytänössä hän oli siis entinen Edward Snowdenin esimies......shakki ja matti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat